Wat is optische zoom?
Optische zoom is een van de belangrijkste functies van digitale camera’s. Een camera heeft vaak een lens waarmee je de brandpuntsafstand kunt aanpassen om het onderwerp dichterbij te halen zonder de beeldkwaliteit te verminderen. Dit is een belangrijke eigenschap voor als verren onderwerpen vastlegt, zoals bij sportevenementen, wilde dieren en landschappen.
Verschil tussen optische- en digitale zoom
Het verschil tussen optische zoom en digitale zoom is belangrijk om te begrijpen. Optische zoom is gebaseerd op de fysieke aanpassing van de lens om het beeld te vergroten of te verkleinen, terwijl digitale zoom in feite niets meer is dan een uitsnede van het originele beeld. Dit betekent dat optische zoom de kwaliteit van het beeld niet aantast, terwijl digitale zoom de beeldkwaliteit kan verminderen en ruis of vervorming kan introduceren. De camera maakt in feite een uitsnede van de foto.
Optische zoom wordt meestal uitgedrukt als een vergrotingsfactor, bijvoorbeeld 3x, 5x of 10x. Dit geeft aan hoeveel keer de lens kan vergroten ten opzichte van de breedste stand van de lens. Bijvoorbeeld, als een camera een optische zoom heeft van 5x, betekent dit dat de maximale brandpuntsafstand van de lens vijf keer groter is dan de breedste stand van de lens.
Optische zoom niet hetzelfde is als de maximale brandpuntsafstand van de lens. De maximale brandpuntsafstand van de lens is de afstand tussen de lens en het beeldpunt waarop het onderwerp scherp wordt weergegeven. Een lens met een grotere maximale brandpuntsafstand kan verder inzoomen dan een lens met een kleinere maximale brandpuntsafstand. Een camera met 50x optische zoom kan dus niet altijd verder inzoomen dan een camera met bijvoorbeeld 70x optische zoom.
Vaak hebben camera’s hebben zowel optische als digitale zoomfuncties. Het is belangrijk om de optische zoomfunctie te gebruiken wanneer mogelijk, omdat dit de beeldkwaliteit behoudt. Digitale zoom moet alleen worden gebruikt wanneer er geen andere optie is, omdat het de beeldkwaliteit kan verminderen. Vaak kun je in dat geval beter zelf een uitsnede maken via een beeldbewerkingsprogramma op de computer. Je hebt dan wat meer controle en tijd om een goede uitsnede te maken van het beeld.
Wanneer gebruik je optische zoom?
Optische zoom kan worden gebruikt voor diverse toepassingen, zoals het vastleggen van dieren in het wild, sportevenementen, concerten en portretten. Het geeft je de mogelijkheid om verre onderwerpen dichterbij te halen zonder hun positie te veranderen, waardoor ze unieke en interessante composities kunnen creëren. De meeste camera’s zijn dan ook voorzien van optische zoom. Een lens zonder optische zoom noem je een prime lens of een standaard lens en heeft een vast brandpunt.