Avondfotografie

Avondfotografie heeft iets magisch. Wanneer de zon ondergaat, heb je vaak spectaculaire luchten die snel van kleur veranderen. Het vastleggen van de zonsondergang of fotograferen in het donker, kan ook uitdagend zijn. Het licht en de kleuren veranderen snel en daar moet je als fotograaf op inspelen. Het kan moeilijk zijn om de juiste instellingen te vinden en om de juiste sfeer vast te leggen. Maar maak je geen zorgen, we helpen je graag om voortaan de mooiste avondfoto’s te maken. In dit blog lees je hoe je dit aanpakt.

Avondfotografie

Avondfotografie instellingen

Bij avondfotografie is het belangrijk om rekening te houden met verschillende camera-instellingen om de juiste belichting te krijgen en een scherpe foto te maken. Als eerste is het goed om te weten dat je het beste een statief kunt gebruiken na zonsondergang. Dan is er namelijk zo weinig licht dat het moeilijk is om nog een scherpe foto uit de hand te maken. Hieronder volgen enkele belangrijke instellingen voor avondfotografie om rekening mee te houden:

Gebruik de M stand van je camera

Wanneer je de de zonsondergang fotografeert waarbij de zon op de foto staat, heb je al snel een onderbelichte foto. Het beste is om de belichting van de camera met de hand in te stellen door de programmastand op M (manual) te zetten. Vergeet niet om de ISO ook op handmatig te zetten. Bij de meeste camera’s moet je dit nog even apart instellen. Het grote voordeel is, dat je nu makkelijk een foto iets kunt overbelichten. Door het tegenlicht van de zon heb je namelijk al snel een onderbelichte foto. Stel je camera zo in dat de lichtmeter +1 of +2 aangeeft.

Heb je niet veel ervaring met het handmatig instellen van de camera, dan kun je ook op een automatische stand fotograferen. Om een foto lichter of donkerder te maken, kun je de belichtingscompensatie gebruiken. Bij veel camera’s heb je een speciaal knopje, die je kunt herkennen aan het +/- tekentje op de camera.

Avondfotografie
Met deze knop, stel je de belichtingscompensatie in.

Wanneer je de camera op een statief zet, kun je gerust een lange sluitertijd kiezen. Je camera kan niet bewegen en dus kun je met een lange sluitertijden prima scherpe foto’s maken. Het voordeel is dat je de ISO instelling laag kunt houden, waardoor je een betere beeldkwaliteit hebt.

Avondfotografie
Voor avondfotografie gebruik je bij voorkeur een statief.

Bij avondfotografie kunnen de contrasten behoorlijk groot zijn. Zeker wanneer je een ondergaande zon fotografeert. De zon zelf en de wolken er omheen zijn behoorlijk fel en het landschap of de gebouwen op je foto zullen donker zijn door het tegenlicht. Onze ogen kunnen de contrasten vaak prima overbruggen, maar de camera heeft daar vaak wat meer moeite mee. Een oplossing is om een HDR foto te maken. Met deze techniek maak je foto’s met verschillende belichtingen van je onderwerp. Deze voeg je vervolgens met je camera of computer samen tot één foto die veel meer details heeft dan een normale foto. Als je  meer over wil weten over HDR fotografie dan komt dat goed uit. We hebben namelijk ook al een blog geschreven over HDR-fotografie.

Avondfotografie tips

Avondfotografie kan een uitdaging zijn doorhet gebrek aan natuurlijk licht, maar het kan ook een prachtige gelegenheid zijn om creatieve foto’s te maken. Hieronder geven we je een aantal tips om je te helpen bij het fotograferen tijdens de avonduren.

1. Gebruik een statief

Een statief is essentieel voor avondfotografie. Hiermee kun je langere sluitertijden gebruiken, zonder dat je last hebt van bewegingsonscherpte. Het statief houdt de camera stabiel, waardoor je scherpere foto’s kunt maken. Vergeet niet de beeldstabilisatie van je camera of lens uit te schakelen. Wanneer je camera op een statief staat met beeldstabilisatie aan, kan dat juist onscherpe foto’s veroorzaken. De camera wil het beeld namelijk stabiliseren terwijl de camera al stil staat en dat levert juist onscherpte op.

Avondfotografie

2. Gebruik een afstandsbediening of timer

Een afstandsbediening helpt om beweging van de camera te voorkomen wanneer je de sluiterknop indrukt. Dit zorgt voor nóg scherpere foto’s, vooral als je een langere sluitertijd gebruikt. Je kunt een speciale afstandsbediening aanschaffen, die je kunt aansluiten op de camera. Dat noem je ook wel een draadontspanner. Maar veel camera’s hebben ook de mogelijkheid om je telefoon te gebruiken als afstandsbediening. Vind je dat onhandig? Gebruik dan gewoon de zelfontspanner en zet hem op een paar seconden. Je hebt dan geen contact met de camera als de foto gemaakt wordt en dus geen kans dat je per ongeluk een beweging van de camera veroorzaakt.

Avondfotografie
Met een afstandbediening voorkom je dat je de camera per ongeluk laat bewegen bij lange sluitertijden.

3. Experimenteer met sluitertijden

Het gebruik van een langere sluitertijd kan prachtige effecten creëren in avondfotografie. Door de sluiter langer open te houden, kun je bijvoorbeeld het verkeer vastleggen als strepen van licht, of de sterrenhemel. Experimenteer met sluitertijden om te zien welke effecten je kunt creëren.

Avondfotografie

Wees geduldig: Avondfotografie vergt geduld en doorzettingsvermogen. Het kan soms even duren voordat je de juiste instellingen hebt gevonden en de perfecte foto hebt gemaakt. Blijf dus geduldig en experimenteer tot je het gewenste resultaat hebt bereikt.