Ben je op zoek naar fotografie tips om de mooiste foto’s te kunnen maken? Het kan nooit kwaad om je kennis wat bij te spijkeren. In dit blog lees je goede tips over fotografie en veelgemaakte fouten. En omdat je zoveel verschillende soorten fotografie hebt, heb ik dit blog met tips over fotografie lekker lang en uitgebreid gemaakt. Wie weet doe je ook nog wat inspiratie of nieuwe ideeën op voor een nieuw fotoproject.
Mooie foto's maken met deze tips
Om te beginnen: eerst even een paar algemene tips voor het fotograferen, die bij vrijwel elke vorm van fotografie van toepassingen zijn.
Let op de belichting
Mijn eerste fotografie tip is om goed te letten op het licht. Het licht bepaalt voor een groot deel hoe je foto er uit komt te zien. Licht heeft namelijk een sterke invloed op de belichting, het contrast, de kleur en de diepte van de foto. Het juiste gebruik van licht kan een gewoon onderwerp tot leven brengen en een emotionële reactie oproepen bij de kijker. Bovendien speelt licht een belangrijke rol in het creëren van texturen, schaduwen en highlights, wat bijdraagt aan de visuele aantrekkingskracht van de foto. Speel hier dus gerust mee. Een onderwerp kan er met ander licht namelijk totaal anders uit zien.Beperk onnodige afleidingen in je foto
Ik zie vaak dat (beginnende) fotografen een te vol beeld maken. De foto zit vol met details en elementen waarbij de aandacht minder naar het onderwerp gaat. De foto is een zoekplaatje geworden en is niet meer zo aantrekkelijk om naar te kijken. Soms ziet een landschap er in werkelijkheid geordend uit, maar wanneer je het op de foto zet, is het beeld een stuk chaotischer. Wees dus kritisch op wat je wel of niet op de foto zet.
Een goede voorbereiding is het halve werk
Voor het maken van mooie foto’s doe je er goed aan om vooraf onderzoek te doen. Dat klinkt wel erg formeel hè? Ik bedoel eigenlijk dat het goed is om vooraf even te kijken op bijvoorbeeld Google Afbeeldingen, Instagram of Pinterest om wat inspiratie op te doen. Je moet natuurlijk geen werk proberen na te maken, maar laat je gerust inspireren door foto’s die anderen al gemaakt hebben. De kans is groot dat het je op nieuwe ideeën brengt.
Portretfotografie tips
Portretfotografie is de kunst van het vastleggen van mensen en hun persoonlijkheden. Hieronder staan een aantal portretfotografie tips die je kunt gebruiken om verbluffende portretfoto’s te creëren:
Begin niet meteen met fotograferen. Neem eerst de tijd om de persoon die je gaat fotograferen beter te leren kennen (behalve als het een bekende van je is natuurlijk). Door eerst met elkaar een gesprekje te voeren, zul je de persoon makkelijker kunnen aansturen. Daarnaast zie je het vaak in de blik van iemand als hij niet helemaal op zijn gemak is. Door eerst wat tijd te steken in een gesprekje vooraf, is de shoot een stuk aangenamer voor het model maar ook voor jou als fotograaf.
Kies de juiste (lange) lens. Gebruik een lens met een grotere brandpuntsafstand. Het liefst 50mm of meer. Daardoor heb je minder last van vervormingen en een mooie scherptediepte in het beeld
Speel met licht. Gebruik licht en schaduw om texturen te benadrukken en meer diepte aan de foto te geven.
Neem de tijd. Soms duurt het even voordat je een goede foto hebt. Neem deze tijd gerust. Onder tijdsdruk worden er maar zelden goede portretten gemaakt.
Laat je model niet lachen. Wanneer je van iemand een foto maakt, is de kans groot dat die persoon vanuit zichzelf al gaat lachen. Veel mensen denken dat ze dan goed op de foto staan. Dat is vaak ook zo maar het nadeel is dat lachen niet echt een interessante emotie is. Probeer eens andere emoties of gezichtsuitdrukkingen naar boven te halen. Een foto van een huilend iemand zal de kijker veel meer ontroeren en pakt meteen de aandacht.
Met deze portretfotografie tips zul je zeker verbetering zien in de kwaliteit van je portretfoto’s en zul je beter in staat zijn om de unieke persoonlijkheden en emoties van je model vast te leggen.
Macrofotografie tips
Ben jij graag in de natuur om macrofoto’s te maken van bloemen en kleine dieren? Deze macrofotografie tips kunnen je op weg helpen om nog betere foto’s te maken:
- Gebruik een macro-lens. Een macro-lens is speciaal ontworpen voor macrofotografie. Deze lenzen hebben vaak een vergrotingsfactor waardoor je het onderwerp nog verder kunt vergroten zonder kwaliteitsverlies. Ook kun je met een macrolens vaak veel dichterbij scherpstellen dan bij een gewone lens. Heb je geen macro lens? Er zijn ook andere technieken om met een gewone lens een macrofoto te maken. Bijvoorbeeld door gebruik te maken van een macrofilter die je voor je gewone lens kunt plaatsen. Wil je daar meer over weten? Ik heb een blog geschreven over macrofotografie met nog meer tips en informatie over macrofotografie.
- Gebruik een statief. Macrofotografie vereist soms lange sluitertijden waardoor het aan te raden is een statief te gebruiken om camerabewegingen te voorkomen. Daarnaast is vaak de scherptediepte maar beperkt tot enkele centimeters of zelfs millimeters. Een kleine beweging met je camera kan er dan al voor zorgen dat de scherpe niet niet helemaal op je onderwerp zit. Een statief helpt je om je camera stil te houden. Voor macrofotografie gebruik je vaak een klein statiefje, zodat je lager bij de grond kan komen. Ook kun je een pittenzak als hulpmiddel gebruiken.
- Maak gebruik van focus stacking: Bij macrofotografie zit je vaak zeer dicht op je onderwerp. Dat heeft als bijkomend effect dat je weinig scherptediepte hebt. Dat kan mooi zijn maar soms wil je juist wat meer scherpte in de foto hebben. Een focus stacking is dan een goede oplossing voor dat probleem. Een focus stacking is een techniek waarbij meerdere opnames van hetzelfde onderwerp worden gemaakt met verschillende scherpstellingen. Deze opnames worden vervolgens samengevoegd tot één scherp beeld. Dat samenvoegen doe je in een beeldbewerkingsprogramma zoals Photoshop.
Met deze macrofotografie tips in gedachten, zul je snel verbetering zien in je macrofoto’s en zul je beter in staat zijn om de schoonheid en details van kleine onderwerpen vast te leggen.
Foodfotografie tips
Bij foodfotografie leg je gerechten en dranken vast op een visueel aantrekkelijke manier. Ook losse ingrediënten zijn trouwens geschikt. Hieronder staan een aantal foodfotografie tips die je kunt gebruiken om verbluffende foodfoto’s te creëren die je het liefst op zou willen vreten (bij wijze van spreken).
Maak gebruik van de juiste omgeving rondom je onderwerp. Kies een achtergrond die bij het voedsel past. Bijvoorbeeld een klassieke keuken of ingrediënten die in het gerecht verwerkt zitten. Let niet alleen op de achtergrond maar ook op de eventuele voorgrond en links en rechts van het beeld. Alle elementen in beeld moeten een goede bijdrage leveren aan de beleving van de kijker bij het zien jouw foodfoto.
- Overweeg om een stilleven te maken. Een stilleven is uitdagend om te maken maar als het lukt, heb je meteen een mooie foto om je eigen keuken mee te decoreren.
Met deze foodfotografie tips in gedachten, zul je verbetering zien in de kwaliteit van je foodfoto’s en zul je beter in staat zijn om de smaak en de schoonheid van voedsel op een visueel aantrekkelijke manier vast te leggen. Je e kunt de foto’s vervolgens ook overal voor gebruiken. Om je saaie muren op te vrolijken of als screensaver voor je telefoon/computer.
Productfotografie tips
Deze vorm van fotografie wordt over het algemeen meer door professionals gedaan, maar ook als amateurfotograaf kun je productfoto’s maken. Bijvoorbeeld van waardevolle spullen die je hebt. De truc is om het product op een aantrekkelijke manier vast te leggen. Vaak streef je naar technische perfectie. Scherpte, licht, kleur, achtergrond. Het moet allemaal kloppen bij een goede productfoto. Hieronder staan een aantal productfotografie tips om je op weg te helpen.
- Maak gebruik van de juiste achtergrond. Kies een eenvoudige achtergrond die niet afleidt van het product. Voor productfotografie zijn er speciale opvouwbare boxen die je helpen om een product te fotografen met een neutrale achtergrond.
- Gebruik een statief: Een statief zorgt voor stabiliteit en voorkomt bewegingsonscherpte. Ook helpt het je met het vasthouden van de compositie.
- Experimenteer met compositie en standpunt. Je kunt je product van vele kanten fotograferen. Doe dat dan ook. Links, rechts, boven, onder. Pak eens een andere hoek waar je niet meteen aan denkt. Het kan verrassende resultaten opleveren.
Met deze tips over productfotografie zul je verbetering zien in de kwaliteit van je productfoto’s en ontdek je de mogelijkheden die je hebt wanneer je gaat experimenteren met compositie en standpunt.
Interieurfotografie tips
Een andere leuke bezigheid is interieurfotografie. Je kunt het lekker thuis doen maar ook naar een mooie locatie gaan. Denk aan een mooi treinstation of een museum. Hiervoor heb ik een aantal interieurfotografie tips om je op weg te helpen:
- Maak een HDR foto als dat nodig is. Soms kom je namelijk in een situatie waarbij niet alleen het interieur op je foto staat, maar ook een deel van de omgeving buiten. Buiten is er vaak veel meer licht dan binnen en je camera kan niet altijd goed het grote verschil in licht vastleggen. Dit zie je vaak bij grote raampartijen. Het interieur is goed belicht maar wanneer je door het raam kijkt, zie je niets anders dan een lichte vlek zonder details. Met een HDR foto kun je dit probleem redelijk eenvoudig oplossen. Toevallig heb ik ook een blog over HDR fotografie geschreven waarin ik verder in dit onderwerp duik.
- Maak een gevarieerde fotoserie. Wanneer je meerdere foto’s maakt van een interieur, probeer dan te variëren in standpunt. Maak niet alleen overzichtsfoto’s maar maak ook een paar detailfoto’s van bijvoorbeeld een lamp of een vaas met bloemen. Door deze foto’s naast elkaar te presenteren, krijg je een mooie overzicht van het interieur met overzichten en details. Kijk bijvoorbeeld ook eens op Funda voor leuke inspiratie.
Met deze interieurfotografie tips maak je interessante foto’s van mooie interieuren die prettig zijn om naar te kijken.
Hopelijk dragen deze fotografie tips bij aan het maken van mooie foto’s en natuurlijk je plezier in het fotograferen. Deze tips zijn redelijk algemeen en van toepassing op heel veel situaties. Doe er je voordeel mee en ik wens je veel fotoplezier!