Bloemen fotograferen

Bloemen fotograferen is erg populair. Niet zo gek natuurlijk, want ze zijn mooi om te zien en er zijn vele soorten bloemen. Je raakt er dus niet snel op uitgekeken. Maar hoe zet je een bloem goed op de foto? Hoe maak je een foto waar iedereen jaloers op is? In deze blog vertel ik je meer over de technieken om zelf mooie foto’s van bloemen te maken en waar je indruk mee kunt maken!

Bloemen fotograferen

Bloemen fotograferen in de buitenlucht

Het fotograferen van bloemen in de buitenlucht is een prachtige manier om de kleurrijke schoonheid van de Nederlandse natuur vast te leggen. In Nederland zijn er talloze mooie locaties waar bloemen in overvloed bloeien en de perfecte achtergrond vormen voor fotografie. Denk bijvoorbeeld aan de uitgestrekte bollenvelden van de Keukenhof in Lisse, waar tulpen in alle denkbare tinten een betoverend schouwspel vormen. Ook de Betuwe staat bekend om zijn bloeiende boomgaarden, vooral in het voorjaar wanneer de fruitbomen in volle bloei staan.

Hieronder een overzicht van de mooiste locaties in Nederland om bloemen te fotograferen.

Keukenhof, Lisse

Keukenhof staat wereldwijd bekend om zijn uitgestrekte tulpenvelden in alle denkbare kleuren. Het is een betoverende plek om de kleurrijkste bloemen van Nederland vast te leggen, vooral in het voorjaar.

Bloemen fotograferen

De Betuwe

Deze regio staat bekend om zijn bloeiende boomgaarden. Vooral in de lente, wanneer de fruitbomen in volle bloei staan. Een perfecte plek dus voor het vastleggen van de delicate schoonheid van bloesems.

Bloemen fotograferen

Botanische Tuinen Universiteit Utrecht

De Botanische Tuinen in Utrecht vormen een oase van natuurlijke schoonheid en een paradijs voor liefhebbers van bloemenfotografie. De verschillende thematuinen bieden veel mogelijkheden om bloemen te fotograferen. Denk daarbij aan exotische orchideeën, bedwelmende rozentuinen, of juist de ingetogen schoonheid van inheemse wilde bloemen. Een paradijs wanneer je graag bloemen fotografeert.

In de tuinen vind je ook een paar grote kassen waar tropische bloemen (en kleine dieren) te vinden zijn. Zo vind je er verschillende vleesetende planten.

Deze tuinen zijn eigendom van de Universiteit Utrecht en voor iedereen toegankelijk. Je hebt er wel een toegangsticket voor nodig of een museumkaart.

Bloemen fotograferen
In de kassen van de Botanische Tuinen vind je veel soorten vlinders.
Bloemen fotograferen
Ook kun je er vleesetende planten vinden in alle soorten en maten.

De heuvels van Zuid-Limburg

Het glooiende landschap van Zuid-Limburg staat bekend om zijn bloemrijke velden, met name in het voorjaar en de zomer. Hier kun je bloemen omringd door pittoreske heuvels en kastelen vastleggen. Vooral overzichtsfoto’s van bloemenvelden zijn mooi door het glooiende landschap.

Bloemen fotograferen

De Bollenstreek

De bollenstreek mag in dit lijstje natuurlijk niet ontbreken. Een streek aan de Nederlandse kust vlakbij Leiden. In het voorjaar staat de bollenstreek vol met prachtige Nederlandse tulpen in verschillende kleuren. De bollenstreek is een strook van ongeveer 18 kilometer lang en dus prima geschikt om een hele dag te vertoeven met de camera.

Bloemen fotograferen
Bloemen fotograferen

Bloemen fotografen in een studio

De meeste bloemen vind je natuurlijk buiten in de natuur. Maar ook in een (thuis)studio kun je prima bloemen fotograferen. Je hebt dan een paar extra voordelen zoals meer controle over het licht en de achtergrond. Ook heb je geen wind en dat is bij close-up een groot voordeel.

Bloemen fotograferen
Bloemen fotograferen

Ik ben eens op bezoek geweest bij fotografe Marjolein Lensink toen ze bezig was met een bijzonder project. In haar project The End of Flower fotografeerde ze bloemen die hun beste tijd gehad hebben. Meer over dit project zie je in de onderstaande video.

De beste camera om bloemen te fotograferen

Je hebt nu wat inspiratie opgedaan voor het fotograferen van bloemen. Laten we het over de techniek gaan hebben. Het kiezen van de beste camera voor het fotograferen van bloemen hangt af van je persoonlijke voorkeuren, budget en het beoogde gebruik. Er zijn verschillende camera’s die geschikt zijn voor het fotograferen van bloemen. Elke camera heeft zo zijn voor- en nadelen.

Systeemcamera

De systeemcamera is een erg geschikte camera voor het fotograferen van bloemen. Ze hebben een verwisselbare lens waardoor je er een macrolens op kunt plaatsten. Verderop in deze blog lees je meer over geschikte lenzen voor het fotograferen van bloemen. Ze hebben een hoge beeldkwaliteit door hun grote beeldsensor en hebben veel functies die je helpen om de bloem scherp in beeld te krijgen. Wil je meer weten over de systeemcamera? Bekijk dan onze pagina over systeemcamera’s.

Bloemen fotograferen

Spiegelreflexcamera

Digitale spiegelreflexcamera’s bieden veel controle over instellingen en lenzen, waardoor ze populair zijn bij professionele fotografen. Ze zijn geweldig voor het vastleggen van bloemen met een mooie onscherpe achtergrond (bokeh), maar kunnen groot en zwaar zijn om mee te nemen. Bovendien worden ze op termijn vervangen door de systeemcamera waardoor er steeds minder asseniores en objectieven beschikbaar zijn voor spiegelreflexcamera’s. Wil je meer weten over de spiegelreflexcamera? Bekijk dan onze pagina over spiegelreflexcamera’s.

Bloemen fotograferen

Compactcamera

Voor beginners en hobbyfotografen kunnen compactcamera’s met goede macro-modi voldoende zijn om bloemen te fotograferen. Ze zijn draagbaar, budgetvriendelijk en gemakkelijk te gebruiken, maar bieden meestal minder controle over instellingen. Ook kun je kiezen voor een bridgecamera. Deze zit tussen een compactcamera en een systeemcamera in. Ze hebben meer instelmogelijkheden dan een compactcamera. Het nadeel is dat de beeldkwaliteit minder hoog is door de kleinre beeldsensor en herobjectief is niet verwisselbaar. Wil je meer weten over de bridgecamera? Bekijk dan onze pagina over bridgecamera’s.

Bloemen fotograferen

Smartphonecamera

De camera in je telefoon heeft een groot voordeel: je hebt hem bijna altijd bij je. Smartphones zijn best wel geschikt voor het fotograferen van bloemen. Door de kleine lens, kun je dicht bij de bloem scherpstellen. Veel dichter bij dan de meeste gewone lenzen van grotere camera’s. Het nadeel van de smartphone is dat je wat minder instelmogelijkheden hebt. Door de kleine beeldsensor is de beeldkwaliteit ook minder goed dan van een grote camera.

Bloemen fotograferen

Welke lens moet je gebruiken bij het fotograferen van bloemen?

Bij het fotograferen van bloemen is de keuze van de juiste lens cruciaal om de details van bloemen optimaal vast te leggen. Een van de meest geschikte lenzen voor bloemenfotografie is een macro-objectief. Deze lenzen zijn ontworpen om kleine onderwerpen, zoals bloemen, van dichtbij te fotograferen en leveren indrukwekkende resultaten op. Veel merken hebben prima macrolens in hun assortiment. Deze lenzen bieden de mogelijkheid om close-ups te maken met een uitstekende scherpte en een mooie onscherpe achtergrond (bokeh), waardoor de bloemen echt tot leven komen in je foto’s. Ze zijn perfect geschikt voor het vastleggen van de intrigerende details, texturen en kleuren van bloemblaadjes, stuifmeel en zelfs waterdruppels. Dit maakt het de ideale keuze voor gepassioneerde bloemenfotografen.

Een populaire lens die vaak door macrofotografen gebruikt wordt, zijn de lenzen van Laowa. Dit merk heeft veel hoogwaardige objectieven voor veel (macro) toepassingen.

Bloemen fotograferen

8 tips voor het fotograferen van bloemen

Het maken van indrukwekkende macrofoto’s van bloemen kan uitdagend zijn. Een gewone foot maken van een bloem is niet zo moeilijk, maar je wilt er graag eentje maken die eruit springt. Zeker omdat er al zoveel ‘gewone’ foto’s van bloemen zijn. Daarom heb ik hier enkele tips om de beste foto’s van bloemen te maken.

Kijk goed naar wat er mogelijk is

Als je een bloem gevonden hebt of er nog eentje moet zoeken, kijk dan goed naar wat er allemaal mogelijk is. Bij de meeste foto’s van bloemen die je tegenkomt zijn de bloemen van de zijkant of van bovenaf gefotografeerd. Kun jij ze vanuit een andere hoek in beeld brengen? Misschien vanuit de onderkant? Of met een uitsnede waarbij je alleen een deel van de bloem ziet? Kijk op internet naar wat de mogelijkheden zijn. Zo ga je naar huis met bijzondere foto’s en niet en een volle geheugenkaart met foto’s die al vaak gemaakt zijn.

Bloemen fotograferen
Klaprozen zijn vaak gefotografeerd en niet bijzonder. Maar door bijzondere (lichts)omstandig op te zoeken, kun je er toch een unieke foto van maken.

Kies een klein diafragma

Een veelgemaakte fout bij het fotograferen van bloemen is dat je een te groot diafragma gebruikt (laag f-getal). Vaak is dat mooi want hoe groter je diafragma, hoe minder scherptediepte je in beeld hebt. Ideaal bij portretfotografie bijvoorbeeld. Maar bij het fotograferen van bloemen zit je veel dichter op je onderwerp dan bij een portret. Hoe dichter je op je onderwerp zit, des te minder scherptediepte je hebt. Als je dan ook nog een groot diafragma kiest, is de scherptediepte zo klein dat een groot deel van je bloem onscherp is. Kies daarom een kleiner diafragma, zoals bijvoorbeeld f/8 of f/11 zodat je meer van de bloem scherp hebt.

Mocht je nog een stapje verder willen gaan om de bloem helemaal scherp te krijgen, dan kun je focus stacken: een techniek waarbij je met meerdere scherpstelinstellingen de bloem fotografeert. In de nabewerking voeg je deze foto samen tot een nieuwe foto die van voor tot achter scherp is.

In de onderstaande video zie je hoe ik deze techniek gebruik bij het fotograferen van een bloem.

Gebruik een statief

Een statief helpt trillingen te minimaliseren, wat cruciaal is bij macrofotografie om scherpe beelden te krijgen, vooral bij weinig licht. Vaak is de scherptediepte maar enkele centimeters. Zou je tijdens het scherpstellen een centimeter naar voren bewegen, dan zou de foto net niet helemaal scherp zijn. Het scherpstellen komt erg nauwkeurig bij macrofotografie en daarom is een statief aan te raden. Daarmee voorkom je dat je camera kan bewegen tijdens het fotograferen van de bloem en daarnaast heb je scherpere foto’s met weinig licht.

Bloemen fotograferen

Ga op zoek naar goede lichtomstandigheden

Wanneer je buiten bloemen fotografeert, kun je kiezen voor hard of zacht licht. Tenminste, als de zon schijnt. Op een bewolkte dag zul je het met zacht licht moeten doen. Vaak is zacht licht het mooiste wanneer je bloemen fotografeert. Zacht licht, ook wel diffuus licht genoemd, krijg je op een bewolkte dag waarbij de schaduwen zacht zijn. Een zonnige dag geeft juist harde schaduwen en contrasten. Dat is bij bloemen vaak een minder logische keuze. Als de zon schijnt kun je nog steeds met zacht licht fotograferen. Daarvoor kun je het beste de schaduw opzoeken of zelf schaduw maken met een flitsparaplu. Die zijn makkelijk mee te nemen en voordelig in de aanschaf.

Bloemen fotograferen
Bloemen fotograferen

Overweeg om handmatig scherp te stellen

Het is niet noodzakelijk bij bloemen fotografie maar neem het zeker in overweging. Door met de hand scherp te stellen heb je wat meer controle over waar de foto scherp is. Zeker doordat je weinig scherptediepte hebt, kan het fijner zijn om met de hand scherp te stellen. Zeker wanneer je met een statief werkt, is het vaak fijner om zelf scherp te stellen.

Bloemen fotograferen
De meeste objectieven hebben een schakelaar om de autofocus uit te schakelen zodat je met de hand kunt scherpstellen.

Let goed op de achtergrond

Kies een achtergrond die de bloem accentueert, zoals een zachte, egale kleur of een onscherpe achtergrond (bokeh) om de bloem te isoleren. Vaak werkt het goed om een donkdere achtergrond te kiezen. Zo gaat de aandacht goed naar de bloem toe. Als je een lichte achtergrond hebt en een dondkere bloem, dan wordt de achtergrond vaak als afleidend ervaren.

Bloemen fotograferen
De de donkere achtergrond gaar de aandacht goed naar de lotusbloem.

Gebruik waterdruppels

Waterdruppels zijn erg mooi wanneer je bloemen gaat fotograferen. Bloemen zijn van zichzelf vaak hydrofoob (waterafstotend) waardoor het water als mooie ronde druppels op de bloem en de bladeren blijft liggen. Met een plantenspuit kun je de bloemen prima bevochtigen.

Bloemen fotograferen

Lijkt het je leuk om samen eens op pad te gaan om bloemen te fotograferen? Misschien is de Fotografie Community iets voor jou. We zijn een grote landelijke fotoclub. We organiseren regelmatig workshops en fotowandelingen. In onze ledenomgeving kun je je foto’s delen en inspiratie opdoen. Je kunt hier een gratis proeflidmaatschap aanvragen om te kijken of het iets voor je is.