Wil je je fotografie skills op een leuke manier ontwikkelen? Dan is het leuk om aan foto-opdrachten te werken. Je maakt dan een foto of een serie foto’s die binnen een bepaald kader van een opdracht valt. Sommige (amateur)fotografen vinden het fijn om aan een foto opdracht te werken. Doordat je iets anders maakt dan wat je normaal zou maken, wordt je creativiteit gestimuleerd. Ook kan het leerzaam zijn om iets anders te fotograferen dan dat je gewent bent.
20 creatieve fotografie opdrachten
Maar wat zijn dan leuke foto opdrachten of thema’s? We helpen je graag op weg. In dit blog noemen we 20 leuke foto opdrachten waar je aan kunt werken.
1. Dubbele belichting
Een dubbele belichting in de fotografie is een techniek waarbij twee verschillende afbeeldingen worden gecombineerd in één foto. Deze techniek komt nog uit het analoge tijdperk. Wanneer je een dubbele belichting maakt bij een analoge camera, dan belicht je hetzelfde stuk van je fotorolletje 2x (of vaker) waardoor je de foto’s door elkaar heen gaat zien.
Bij digitale camera’s is het ook mogelijk om deze techniek te simuleren, door twee verschillende foto’s te combineren in een fotobewerkingsprogramma. Maar ook op de camera zit vaak een mogelijkheid om een foto met een dubbele belichting te maken, al heeft niet elke camera deze functie. Het is over het algemeen aan te raden om in een beeldbewerkingsprogramma zoals Photoshop de beelden samen te voegen. Je hebt dan namelijk nog een paar extra opties om de foto’s met elkaar te laten ‘mengen’.
Met deze techniek kun je creatieve en unieke beelden creëren. De mogelijkheden zijn eindeloos, van het combineren van portretten met landschappen tot het samenvoegen van verschillende texturen en patronen. Een goede dubbele belichting vereist een zorgvuldige compositie en overweging van licht en schaduw om het gewenste effect te bereiken.
Het maken van een goede foto met een dubbele belichting is niet makkelijk. Je moet vooral goed op de schaduwen letten. In de schaduwen van de eerste opname is namelijk de tweede opname beter zichtbaar. En andersom ook. Vaak wordt bij een dubbele belichting eerst een foto van een onderwerp gemaakt zoals bijvoorbeeld een persoon. De tweede foto wordt dan gemaakt van bijvoorbeeld een patroon zoals gras, en veld met bloemen of een betonnen muur voor een meer urban uitstraling.
Deze foto opdracht is hartstikke leuk om mee te experimenteren en kan verrassend interessante foto’s opleveren.
2. Schaduwen
Een andere uitdagende foto opdracht is om eens op pad te gaan met je camera en je enkel te richten op schaduwen. Je fotografeert dus geen gewone onderwerpen maar enkel schaduwen van onderwerpen. Dit gaat het beste op een zonnige dag.
3. Spiegelingen
Spiegelingen zijn leuk om te fotograferen. Door een object te fotograferen via een spiegeling, is het een minder directe weergave en is er meer ruimte voor fantasie voor de kijker. in steden zijn veel spiegelingen te vinden. Denk aan spiegelingen in ramen van gebouwen of een reflectie in een plas water.
4. Een stilleven over jezelf
Een stilleven in de fotografie is een compositie van objecten die in een stilstaande positie zijn geplaatst om als onderwerp te dienen voor een foto. Het is vooral leuk om een persoonlijk stilleven te maken. Daarbij zoek je spullen die iets over jezelf zeggen. Denk bijvoorbeeld aan wandelschoenen, wanneer wandelen je hobby is.
Een stilleven is een gestileerde foto met extra aandacht voor de belichting en de achtergrond. Daar zit vaak de uitdaging bij het maken van een stilleven. Maar als het lukt, heb je een mooie decoratieve foto, voor aan de muur bijvoorbeeld.
5. Maak een foto met een overall compositie
Een andere leuke foto opdracht is het maken van een foto met een overall compositie. Dat is een foto van een patroon dat de gehele foto opvult en buiten de kaders van de foto door loopt. Omdat je enkel herhaling ziet in de foto is de foto vaak prettig om naar te kijken. Onze hersenen houden namelijk van eenvoud en structuur en dat komt goed naar voren met een overall compositie. Bovendien roept deze manier van fotograferen vragen op bij de kijker. Vaak is het niet helemaal duidelijk waar je naar kijkt en kun je als kijker ook lastig de verhoudingen bepalen. Is het groot of klein waar je naar kijkt. Loopt het patroon nog ver buiten de kaders door of toch niet? Die vragen maken een foto interessanter om naar te kijken, dan een foto die meteen het hele onderwerp laat zien.
6. Maak een foto met bewegingsonscherpte
Deze creatieve manier van fotograferen is al vaak gedaan, maar nog steeds leuk om te doen. Maak een foto met bewust toegepaste bewegingsonscherpte door met een lange sluitertijd te fotografen. Als onderwerp kun je bijvoorbeeld denken aan de lichten van voorbijrijdende auto’s op een snelweg. Maar ook golven in het water of beweging in wolken zijn leuk om vast te leggen. Als je deze foto’s overdag wilt maken, heb je wel een ND-filter nodig om met een lange sluitertijden te kunnen fotograferen.
7. Fotografeer de nacht
Een leuke foto opdracht voor tijdens de korte dagen. In de nacht ziet de wereld er heel anders uit. Zowel in de stad als op de landschappen buiten de steden. Het leuke en uitdagende is dat je fotografeert met lange sluitertijden. Maak deze foto’s dus met een statief om bewogen foto’s te voorkomen. Vergeet dan ook niet om de beeldstabilisatie uit te schakelen, om te voorkomen dat de foto’s bewogen raken. Beeldstabilisatie werkt namelijk niet goed wanneer je ook een statief gebruikt om je camera stil te houden en levert dan juist bewogen foto’s op.
8. Fotografeer de seizoenen
Een leuke foto opdracht voor de buitenliefhebber. Maak een fotoserie van kenmerken uit de natuur die met het seizoen veranderen. Bijvoorbeeld herfstbladeren in de herfst of libellen in de zomer. Er zijn erg veel onderwerpen te bedenken die je aan een seizoen kunt koppelen. Kijk vooraf dus goed op internet naar wat je zou kunnen fotograferen en maak vooraf een lijstje met mogelijke onderwerpen.
Wat wellicht nog een grappige foto opdracht is, is om één boom te fotograferen waarin de vier seizoenen naar voren komen. Een project waar je dus minimaal een jaar mee bezig bent maar dan heb je wel een mooie serie foto’s.
9. Maak een HDR-foto
Een andere uitdagende foto-opdracht is om een HDR-foto te maken. HDR staat voor High Dynamic Range (Groot Dynamisch Bereik). Het is een techniek waarbij je meerdere foto’s maakt met verschillende belichtingen. Deze foto’s worden samengevoegd om een beeld met een breder dynamisch bereik te creëren dan wat mogelijk is met een enkele foto. Dit betekent dat details in zowel donkere als heldere gebieden van een foto beter zichtbaar zijn. Je hebt minder snel uitgebeten delen, zoals een witte vlek in een wolk of spiegeling.
Bij het maken van HDR foto’s worden meerdere foto’s met verschillende belichtingen van dezelfde scène genomen. Vervolgens worden deze foto’s met behulp van speciale software samengevoegd tot één foto met een hoger dynamisch bereik. Hierdoor kunnen de details in de schaduwen worden verbeterd en worden de hooglichten niet overbelicht. Een HDR foto heeft ook minder ruis dan een gewone foto en heeft meer bewerkingsmogelijkheden.
Een HDR-foto kun je direct door je camera laten maken. De meeste camera’s beschikken namelijk over een HDR-functie waarbij de camera zelf de foto’s samenvoegt. Toch kun je dit beter met speciale software op de computer doen. Dan heb je namelijk veel meer controle over het eindresultaat.
Om HDR goed te kunnen toepassen heb je wel wat technische kennis nodig. Maar gelukkig hebben we ook al een blog geschreven over de HDR-Techniek. Zo kun je direct aan de slag!
10. Maak een zwart-wit foto
De zwart-wit foto wordt al snel vergeten, omdat we zo gewend zijn aan kleurenfotografie. Toch kan het weglaten van kleur van toegevoegde waarde zijn. Geef jezelf eens de opdracht om een hele dag te fotograferen in enkel zwart-wit en kijk wat dat oplevert. Zwart-wit is niet een kwestie van simpelweg een kleurenfoto omzetten naar zwart-wit. Voor een goede zwart-wit foto moet je op een andere manier kijken. De nadruk komt namelijk meer op contrasten en lijnen te liggen. Wil je meer leren over zwart-wit fotografie voor deze foto opdracht? Dat komt goed uit. We hebben namelijk eerder al een blog geschreven over zwart-wit fotografie.
11. Fotografeer je onderwerpen symmetrisch
Een andere creatieve foto-opdracht is om eens een hele dag enkel symmetrische foto’s te maken. Deze compositieregel zorgt voor een prettig kijkende foto door de eenvoud en spiegeling in het beeld. Symmetrie vind je vaak in architectuur, maar ook in de natuur kun je symmetrie vinden. Wat dacht je van een reflectie in een plas water in een winkelstraat of reflecties van bomen op een windstille dag?
12. Maak een minimalistische foto
Je hebt vast wel een gehoord van het gezegde ‘de kracht zit in de eenvoud’ of ‘less is more’. Dat is bij fotografie ook zeker van toepassing. Foto’s zijn van nature erg gedetailleerd en daardoor heb je al snel een druk kader met veel structuren, kleurtjes en elementen die afleiden van het hoofdonderwerp. Maak eens een foto met minimale elementen in het beeld. Vaak hebben de foto’s weinig (verschillende) kleuren en maar één onderwerp waar de aandacht naartoe gaat. Een goede Nederlandse fotograaf die bekend staat om het maken van minimalistische beelden, is Frank Peters. Op zijn website staan veel voorbeelden van minimalistische foto’s.
13. Fotografeer met een lange lens
Deze uitdagende foto opdracht moet je vooral zien als oefening. Ga eens een dag fotograferen en gebruik alleen een telelens. Heb je geen telelens? Gebruik dan je gewone zoomlens en zet deze op standje maximaal ingezoomd. Het aantal onderwerpen dat je nu goed kunt fotograferen is een stuk minder. En daar zit juist de uitdaging in. Zo wordt er namelijk meer van je creativiteit gevraagd en dat is belangrijk wanneer je onderscheidende foto’s wilt maken.
14. Zet je huisdier op de foto
Je zult vast veel foto’s hebben van je huisdier. Maar heb je wel eens een écht goede foto gemaakt? Eentje waar je trots op bent en het liefst aan de muur zou hangen? Nee? Dan is dit een leuke foto-opdracht voor jou. Maak eens een echt goede foto van je huisdier. Om inspiratie op te doen kun je eens kijken naar de foto’s van Nynke van Holten. Zij is gespecialiseerd in het maken van fine art foto’s van katten en andere huisdieren. Als lid van onze fotoclub heb je exclusief toegang tot een videoreportage die we bij haar gemaakt hebben.
15. Maak foto's op straat
Straatfotografie is een uitdagend discipline in de fotografie. En ook best spannend, want je gaat stiekem mensen fotograferen. Straatfotografie is een vorm van fotografie waarbij fotografen foto’s maken van mensen, scènes en objecten in openbare ruimtes, zoals straten, pleinen en parken. Het doel van straatfotografie is om de alledaagse gebeurtenissen en interacties tussen mensen vast te leggen en zo een beeld te geven van het leven in de stad.
Een van de bekendste straatfotografen is Henri Cartier Bresson. Op internet zijn er natuurlijk nog veel meer te vinden. Het is goed om je vooraf even te verdiepen in de mogelijkheden van straatfotografie voor je aan deze foto opdracht begint.
16. Maak een foto van de maan
De maan is een uitdagend onderwerp om goed vast te leggen op een foto. Je hebt er een flinke telelens voor nodig. Ook zijn er compact- of bridgecamera’s die tegenwoordig flink in kunnen zoomen om de maan gedetailleerd vast te leggen. Vaak is een halfvolle maan of een maand die voor driekwart belicht is het mooiste om te fotograferen. Leuk weetje: Een driekwart belichte maan, wordt ook wel een wassende gibbous genoemd..
Ga je de maan fotograferen, dan kun je er ook voor kiezen om iets van de omgeving mee te fotograferen zoals een stuk van de hemel of het landschap. Let er dan op dat de maan een stuk feller is dan de rest van de omgeving. Let er bij het belichten van de foto op dat de maan niet overbelicht raakt en verdwijnt in een witte stip zonder details. Dat zou heel erg zonde zijn.
17. Fotografeer silhouetten
Een andere leuke foto opdracht is om silhouetten te fotograferen. Daarbij maak je een foto met tegenlicht, zodat alleen nog het silhouet van je onderwerp te zien is. De details vallen weg in de schaduw door het tegenlicht.
Silhouetten in fotografie worden vaak gemaakt bij zonsopgang of zonsondergang, wanneer het licht zacht en diffuus is en het contrast tussen licht en donker sterk is. Een silhouet kan ook worden gecreëerd door kunstmatige lichtbronnen, zoals een felle lamp of flitser, te plaatsen achter het onderwerp.
Deze techniek kun je op veel onderwerpen toepassen. Herkenbare onderwerpen, zoals bijvoorbeeld mensen, werken het beste voor deze fotografie techniek.
18. Maak bewust een bewogen foto
ICM staat voor “Intentional Camera Movement” (bewuste camerabeweging). Voor deze opdracht ga je dus bewust een onscherpe foto maken. Een ICM foto is een foto waarbij de fotograaf tijdens het maken van de foto bewust en opzettelijk de camera beweegt om een creatief en kunstzinnig effect te bereiken.
Bij ICM-fotografie worden vaak lange sluitertijden gebruikt om de beweging van de camera te registreren en onscherpte te creëren. De camera kan worden bewogen in verschillende richtingen, bijvoorbeeld horizontaal, verticaal of diagonaal, en met verschillende snelheden, afhankelijk van het gewenste effect.
Bij ICM is het vooral een kwestie van veel experimenteren met bewegingen, onderwerpen en kleuren. Het is goed om je even op internet te verdiepen naar de mogelijkheden en om wat inspiratie op te doen voor deze leuke foto opdracht.
19. Fotografeer vergankelijkheid
Dit is een wat ongewone foto opdracht maar wel altijd een populair onderwerp geweest in de fotografie en andere kunstvormen. Bij het thema vergankelijkheid maak je foto’s die het de tijdelijkheid en eindigheid van het leven uitbeelden. De onderwerpen die je daarvoor kunt vastleggen zijn heel breed. Van verlaten gebouwen tot een vaas verdorde bloemen.
Vergankelijkheid in de fotografie is een belangrijk thema omdat het ons eraan herinnert dat alles in het leven tijdelijk is en dat we moeten genieten van het moment voordat het voorbij is.
Veel fotografen hebben zich beziggehouden met het thema vergankelijkheid, waaronder bekende namen als Sally Mann en Edward Burtynsky. Een mooi voorbeeld is het project End of Flower van Marjolein Lensink waarbij ze de schoonheid van uitgebloeide bloemen laat zien. Voor ons Fotocafé ledenwebinar hebben we haar mogen interviewen en hebben we onderstaande film gemaakt. Wist je dat je als lid van de Fotografie Community toegang hebt tot alle Fotocafé uitzendingen die we gemaakt hebben?
20. Maak een fotoserie met een verhaal
De laatste leuke foto opdracht is om een fotoserie te maken met een verhaal. Je maakt dan een zogeheten fotosequentie waarbij je bijvoorbeeld een tijdsverloop laat zien. Zo kun je bijvoorbeeld eenzelfde onderwerp fotograferen op verschillende momenten van de dag. Een andere variant van deze foto opdracht is om een soort stripverhaaltje te maken met foto’s. Het onderwerp kan van alles, zijn maar vaak komen er mensen in voor. Kijk maar eens naar het werk van Duane Michels. Op Google Afbeeldingen zijn er veel foto’s van hem te vinden.
Voor deze foto opdracht kan het een uitdaging zijn om de gemaakte beelden als een serie te presenteren. Dit kun je doen in een fotobewerkingsprogramma zoals Photoshop, maar het is ook mogelijk om een eenvoudig maar professioneel programma te gebruiken zoals Canva. In dit programma zitten handige templates en kun je werken via je webbrowser. Zo maak je in een handomdraai een mooie collage met je foto’s.