Interieurfotografie

Interieurfotografie is een uitdagende discipline in de fotografie. Wat is interieurfotografie eigenlijk? Je hebt ongetwijfeld wel eens door een tijdschrift van een meubelwinkel gebladerd. De meubels staan gepresenteerd in perfecte grote woonkamers waarbij alles klopt. Er is ruimte, de kleuren passen bij elkaar en alles staat op de juiste plek. Voor veel mensen een ideaalbeeld. Misschien wil je je huis verkopen of ben je gewoon trots op je mooie interieur, dan wil je er natuurlijk mooie foto’s van kunnen maken. In dit blog lees je alles wat je moet weten wanneer je aan de slag wil gaan met interieurfotografie, zodat jij net zo’n mooie foto’s maakt als die je in de folders tegenkomt.

Interieurfotografie

Interieurfotografie tips

Een goede voorbereiding is het halve werk. Een bekende uitspraak die zeker van toepassing is op interieurfotografie. Er zijn een aantal technieken die onmisbaar zijn bij interieurfotografie, maar ook op creatief vlak kun je jezelf voorbereiden. Deze tips voor interieurfotografie gaan je helpen om de mooiste interieurfoto’s te maken. Ik begin met het technische gedeelte.

Gebruik een groothoeklens voor interieurfotografie

Een van de keuzes die je als fotograaf moet maken, is het wel of niet aanschaffen van een goede lens. Wil je je verdiepen in interieurfotografie, dan is een groothoeklens nagenoeg onmisbaar. De groothoeklens is namelijk de meest gebruikte lens voor interieurfotografie. Door de grote beeldhoek, is het makkelijk om een groot deel van het interieur te fotograferen. De kamer lijkt dan groter dan dat hij in werkelijkheid is. Geen groothoeklens? Gebruik dan de panoramatechniek. (zie verderop op deze pagina)

Interieurfotografie
Deze foto is gemaakt met een groothoeklens op 22 mm op een full frame camera.

Gebruik een statief bij interieurfotografie

Een statief is een onmisbaar hulpmiddel bij interieurfotografie. Het statief biedt stabiliteit en je kunt lange sluitertijden gebruiken zonder onscherpte door beweging. Doordat een interieur vaak donker is, zeker in de wintertijd, biedt een langere sluitertijd een oplossing voor mooie heldere foto’s. Een statief zorgt ook voor consistentie in je beelden, waardoor het gemakkelijker wordt om later foto’s te vergelijken en te bewerken. Dus zorg ervoor dat je altijd een stevig statief bij de hand hebt. Het statief dat ik gebruik is de Benro Bat Statief Kit FBAT24CVX25

Interieurfotografie

Zorg voor rechte lijnen in interieurfotografie

Het mooiste is, als de lijnen in een interieur recht zijn. En dat kan een uitdaging zijn. Want in een interieur zitten vaak nogal wat lijnen. Bijvoorbeeld van muren, tafels en plafonds. En met een groothoeklens heb je al snel last van scheefstaande lijnen. Dat effect noem je met een vakterm perspectivische vertekening. Dit effect zie je vooral bij groothoeklenzen Gelukkig is daar een oplossing voor. Om scheve lijnen te voorkomen bij interieurfotografie, moet je ervoor zorgen dat je camera horizontaal staat. Daarmee bedoel ik dat de camera niet naar beneden of naar boven leunt.

Interieurfotografie
Zorg ervoor dat je camera recht staat. Dan zijn de lijnen in je foto ook recht.

Hieronder zie je het verschil in de praktijk. Bij de eerste foto heb ik de camera laag bij de grond gezet. Om toch de kamer in beeld te krijgen, moet ik de camera dus iets omhoog richten. Daardoor staan de lijnen niet meer recht.

Interieurfotografie
Door het lage standpunt en de groothoeklens, ontstaat er perspectivische vertekening.

Bij de volgende foto heb ik de camera recht op ooghoogte gehouden.

Interieurfotografie
Wanneer je de camera recht houdt, zijn de lijnen in beeld ook recht.

Daarnaast is er nog een andere oplossing. In de beeldbewerking kun je de scheve lijnen rechtzetten door het perspectief te corrigeren. Dat kan in veel beeldbewerkers. De onderstaande foto heb ik gecorrigeerd door gebruik te maken van Adobe Lightroom Classic met de functie perspectief corrigeren.

Interieurfotografie

Overweeg om een panoramafoto te maken

Een panoramafoto kan erg goed werken in interieurfotografie. Deze techniek wordt ook door professionals toegepast en dus ook in foto’s die je ziet in de reclames van meubelwinkels. Met een panoramafoto voeg je meerdere foto’s samen zodat je een veel bredere beeldhoek hebt dan bij één enkele foto.

Interieurfotografie
Deze foto heb ik gemaakt van onze eigen woonkamer. Deze foto is gemaakt door vier verticale foto's samen te voegen in de nabewerking. Daardoor ontstaat er een brede beeldhoek.

Interieurfotografie met tegenlicht

Bij interieurfotografie heb je al snel te maken met tegenlicht dat door de ramen komt. Vaak moet je dan kiezen. Of het interieur is goed belicht en de ramen overbelicht of andersom. Bij de onderstaande twee foto’s zie je daar een voorbeeld van.

Interieurfotografie
De raampartijen zijn goed belicht maar de rest van de kamer is onderbelicht.
Interieurfotografie
Hier is de kamer goed belicht maar zijn de ramen overbelicht.

Daar is een oplossing voor: de HDR-techniek. Een techniek die al snel wordt vergeten, maar juist bij interieurfotografie goed van pas kan komen. Je ogen kunnen de grote contrasten in licht prima overbruggen, maar je camera heeft er vaak wat meer moeite mee. Met de HDR-techniek maak je foto’s met meerdere belichtingen die je daarna samenvoegt tot één foto met de juiste belichting.

Interieurfotografie
Dit is een panoramafoto die ook in HDR gemaakt is. Daardoor zijn zowel de kamer als ook de ramen goed belicht.

Interieurfotografie met met je iPhone

Heb je geen geavanceerde camera? Geen probleem! Ook met je smartphone kun je prima foto’s maken van je interieur. Het voordeel van een smartphone is dat veel functies automatisch voor je werken. Veel telefoons hebben een ingebouwde HDR-functie die zo snel werkt dat je het nauwelijks in de gaten hebt.

Verder kun je eens experimenteren met de panoramafunctie van je telefoon. Het is vaak erg eenvoudig om een panorama met je telefoon te maken, doordat de telefoon zelf de foto’s kan samenvoegen. Je hebt er dus geen Photoshop voor nodig.

Interieurfotografie
Een panorama van een woonkamer gemaakt met een iPhone. De beeldkwaliteit is minder dan van een gewone camera, maar het is wel snel en makkelijk.

Zorg voor een genoeg afwisseling bij interieurfotografie

Wanneer je een fotoserie maakt, ofwel meerdere beelden van een interieur, zorg dan voor voldoende afwisseling. Maak niet alleen overzichtsfoto’s maar maak ook eens een detailfoto zodat de serie niet gaat vervelen.

Interieurfotografie

Inspiratie opdoen voor interieurfotografie

De technieken heb je nu onder controle. Maar daarmee ben je er nog niet. Inspiratie opdoen is erg belangrijk. Gelukkig zijn goede interieurfoto’s makkelijk te vinden. Bijvoorbeeld in reclamefolders van meubelwinkels, maar ook op internet is veel te vinden. Er zijn via social media zoals Instagram en Pinterest veel interieurfoto’s te vinden. Dit wist je waarschijnlijk al lang, maar toch doet niet iedereen het. Zonde, want inspiratie opdoen is erg belangrijk als je geen saaie foto’s wil maken.

Hieronder een paar voorbeelden van goede en inspirerende interieurfoto’s.

Interieurfotografie
Interieurfotografie
Interieurfotografie
Interieurfotografie
Interieurfotografie

Voor het Fotocafé ledenwebinar van onze fotoclub heb ik een videoportret gemaakt van interieurfotograaf Bart van Vlijmen. In die video geeft Bart alle ins en outs over interieurfotografie. Erg inspirerend. Wil je die video zien? Meld je dan gratis aan voor onze fotoclub.