Nachtfotografie heeft iets magisch. In de nachtelijke uren ziet de wereld er natuurlijk compleet anders uit dan overdag. En dat geeft je als fotograaf nieuwe mogelijkheden. Zowel in de stad als in het landschap. Denk aan het fotograferen van de sterrenhemel, de maan of de dynamiek van een bruisende stad. Dat laatste kun je ‘s nachts misschien nog wel beter vastleggen dan overdag. Lijkt het je leuk om de mogelijkheden van nachtfotografie te ontdekken? In dit blog lees je alle relevante tips die je nodig hebt voor de beste nachtfoto’s.
10 tips voor nachtfotografie
1. Gebruik een stevig statief
Bij nachtfotografie gebruik je doorgaans langere sluitertijden, wat betekent dat je je camera gedurende langere tijd stabiel moet houden. Het gebruik van een stevig statief voorkomt camerabewegingen en zorgt voor scherpe en heldere foto’s. Kies een statief dat past bij het gewicht en de grootte van je camera en zorg ervoor dat het stevig staat opgesteld.
Heb je geen statief? Probeer je camera dan te stabiliseren door hem bijvoorbeeld tegen een lantaarnpaal te houden of leg hem op je cameratas.
2. Maak goed gebruik van je camera-instellingen
Bij nachtfotografie zijn de instellingen van je camera belangrijk. De handmatige bediening (M-stand) geeft je volledige controle over de belichtingsinstellingen, zoals sluitertijd, diafragma en ISO-waarde. Experimenteer met deze instellingen om de juiste balans van belichting te bereiken en de gewenste effecten te bereiken.
Heb je het gevoel dat je de bovenstaande instellingen nog niet helemaal beheerst? Kijk dan eens naar dit blog over de beste camera-instellingen.
3. Gebruik een afstandsbediening bij nachtfotografie
Zelfs de minste camerabeweging kan onscherpte veroorzaken bij langere belichtingstijden. Door een afstandsbediening te gebruiken of de zelfontspanner in te schakelen, kun je trillingen minimaliseren bij het indrukken van de sluiterknop. Dit helpt bij het verkrijgen van scherpe en trillingsvrije foto’s, vooral bij nachtfotografie, waar sluitertijden vaak langer zijn.
4. Vermijd lichtvervuiling
Lichtvervuiling kan een uitdaging vormen bij nachtfotografie, vooral in stedelijke gebieden. En Nederland is behoorlijk verstedelijkt, dus dit kan een uitdaging zijn. Lichtvervuiling zie je terug in de foto als ongewenste oranje of gele tinten in je foto’s. Om dit te verminderen, kun je op zoek gaan naar locaties met minimale lichtvervuiling, zoals afgelegen gebieden of plaatsen met weinig straatverlichting. Je kunt ook gebruikmaken van een speciaal filter op je lens welke gemaakt is om lichtvervuiling te filteren. Hier zie je het Benro TrueNight filter dat lichtvervuiling uit je foto filtert.
5. Experimenteer met lange sluitertijden
Dat je goed met lange sluitertijden kunt fotograferen, is misschien wel het leukste van nachtfotografie. Daardoor kun je beweging voor je lens vastleggen, zoals lichtsporen van passerende auto’s en sterrensporen. Een statief is hierbij essentieel om de camera stabiel te houden. Begin met sluitertijden van enkele seconden en pas deze aan op basis van het gewenste effect. Oefen en experimenteer met verschillende sluitertijden om unieke en dynamische foto’s te creëren. Het is vooral een kwestie van veel proberen.
6. Overweeg om een HDR-foto te maken
Nachtfotografie kan uitdagend zijn door het grote dynamische bereik tussen donkere en heldere gebieden. Het dynamische bereik is het maximale verschil tussen het donkere en heldere licht dat je camera kan vastleggen. Vaak zijn er heldere lichtbronnen, zoals straatverlichting of de maan, die kunnen zorgen voor overbelichte delen in je foto’s, terwijl schaduwgebieden te donker kunnen zijn. Een techniek die je kunt gebruiken om deze uitdaging aan te pakken, is High Dynamic Range (HDR). Hierbij maak je meerdere belichtingen van dezelfde scène met verschillende belichtingswaarden, variërend van onderbelicht tot overbelicht. Vervolgens combineer je deze belichtingen tijdens de nabewerking om een gebalanceerde foto te verkrijgen met details in zowel schaduwen als hooglichten. Wil je daar meer over weten? We hebben een blog geschreven over HDR-fotografie met alle relevante informatie over dat onderwerp.
7. Gebruik handmatige focus
In het donker kan de autofocus van je camera moeite hebben om scherp te stellen. probeer of je iets kunt vinden in het beeld dat helder genoeg is om op scherp te stellen. Als dat toch niet lukt, schakel dan over naar handmatige focus en maak gebruik van het live view-scherm om nauwkeurig scherp te stellen op het gewenste onderwerp. Als je een landschapsfoto maakt, kun je de ‘oneindigheid’ markering op je lens gebruiken om scherp te stellen. Deze is te herkennen aan het infinity-symbool (∞). Controleer ook regelmatig of je focus nog steeds juist is, omdat je bij weinig licht moeilijker kunt beoordelen of alles scherp is.
8. Ga op zoek naar interessante lichtbronnen
Nachtfotografie biedt de mogelijkheid om te werken met verschillende natuurlijke lichtbronnen, zoals de maan, sterren of zelfs het noorderlicht. Deze lichtbronnen voegen een extra dimensie en sfeer toe aan je foto’s. Houd rekening met de positie en het type lichtbron dat je wilt vastleggen. Een volle maan kan bijvoorbeeld een landschap verlichten en zorgen voor een mooie verlichting met lange sluitertijden, terwijl sterrensporen prachtige patronen kunnen creëren in een nachtelijke hemel. Of maak een foto van brandend staalwol waarmee je sierlijke foto’s kunt maken.
9. Speel met licht en schaduw
Nachtfotografie biedt de mogelijkheid om contrastrijke scènes vast te leggen met interessante licht- en schaduweffecten. Maak gebruik van aanwezige lichtbronnen, zoals straatverlichting, om interessante silhouetten, texturen en patronen te creëren. Experimenteer met verschillende composities en speel met de verhouding tussen licht en schaduw om visueel boeiende beelden te maken die de sfeer van de nacht benadrukken.
10. Neem de tijd en wees geduldig
Nachtfotografie vereist vaak wat extra tijd en geduld. Neem de tijd om je compositie zorgvuldig te kiezen, experimenteer met verschillende instellingen en wacht op het perfecte moment waarop het licht en de omstandigheden samenkomen. Omdat nachtfotografie afhankelijk is van externe factoren zoals het weer, het licht en de activiteiten in de omgeving, is geduld een belangrijke eigenschap. Wees bereid om meerdere pogingen te doen en wees niet ontmoedigd als niet elke foto meteen perfect is. Met oefening en doorzettingsvermogen kun je prachtige nachtfoto’s vastleggen.
Workshop nachtfotografie
Spreekt nachtfotografie je aan? Dat komt goed uit. De Fotografie Community organiseert regelmatig workshops in de avond. Samen fotograferen is natuurlijk leuker en gezelliger dan in je eentje. Zo organiseren we bijvoorbeeld een workshop workshop HDR-fotografie. Daarnaast hebben we regelmatig inspirerende gastsprekers in ons Fotocafé ledenwebinar en organiseren we leuke evenementen, portfolioreviews en nog veel meer. Iets voor jou? Meld je dan aan voor een gratis proeflidmaatschap van de fotografie community.