APS-C-formaat

APS-C-formaat (Advanced Photo System type-C) is een formaat van de beeldsensor van digitale camera’s. Het formaat werd voor het eerst geïntroduceerd in 2004 omdat digitale beeldsensoren van een groter formaat toen erg prijzig waren. Inmiddels een veelgebruikte standaard geworden voor systeemcamera’s en spiegelreflexcamera’s.

De grootte van de APS-C-beeldsensor is kleiner dan die van een full-frame sensor, maar groter dan die van een micro-four-thirds-sensor. De beeldsensor van een APS-C camera heeft meestal een cropfactor van 1.5x. Dat wil zeggen dat een APS-C- beeldsensor 1,5 keer kleiner is dan een full-frame sensor wat als referentie gebruikt wordt bij de cropfactor. Doordat de beeldsensor kleiner is, is ook de beeldhoek kleiner. Een 50 mm lens op een APS-C-camera heeft dezelfde beeldhoek als een 75 mm lens op een full-frame camera. (50 x 1,5 = 75 mm)

APS-C-formaat
Een vergelijking tussen het full frame formaat en het APS-C-formaat. APS-C is 1,5 keer kleiner dan full frame.

APS-C camera’s

APS-C camera’s hebben verschillende voordelen ten opzichte van full frame camera’s. Zo zijn APS-C camera’s over het algemeen lichter en compacter, wat ze gemakkelijker te vervoeren maakt. Ook zijn APS-C camera’s goedkoper dan full frame camera’s. Dat maakt ze aantrekkelijk voor beginners en hobbyisten die nog niet klaar zijn om veel geld uit te geven aan apparatuur.

Een van de nadelen van APS-C camera’s is echter dat de beeldkwaliteit niet zo goed is als die van full frame camera’s. Vooral bij weinig licht. Dit komt doordat de beeldsensor kleiner is en dus minder licht kan opvangen. Hierdoor is er meer ruis in de foto en zijn de details minder scherp dan bij een full frame camera. Daarnaast kan de cropfactor ook een nadeel zijn voor groothoekfotografie. De brandpuntsafstand van de lens wordt vermenigvuldigd met de cropfactor, waardoor de hoek van het beeld kleiner wordt.

APS-C camera’s zijn ideaal voor hobbyisten, studenten en beginnende fotografen. Door de lage kosten en het compacte formaat zijn ze een goede keuze voor mensen die net beginnen met fotograferen. Bovendien zijn de meeste APS-C camera’s uitgerust met geavanceerde functies zoals hoge ISO-prestaties, snelle autofocus en hebben veel instelmogelijkheden, waardoor ze geschikt zijn voor diverse soorten fotografie.

Was this article helpful?

Related Articles

Need Support?

Can't find the answer you're looking for?
Contact Support