Bokeh is de onscherpte van een achtergrond in een foto. Bokeh is vooral van toepassing in portretfotografie, maar kan ook worden gebruikt in andere soorten fotografie, zoals macrofotografie.
Wat is bokeh in de fotografie?
okeh is de onscherpte van een achtergrond in een foto. Het woord komt van het Japanse “boke”, dat onscherpte betekent. In de fotografie verwijst bokeh naar het esthetische effect van de onscherpe delen van een beeld, meestal in de achtergrond. Het wordt vaak toegepast in portret- en macrofotografie om de nadruk op het onderwerp te leggen en een gevoel van diepte toe te voegen. Een mooie bokeh zorgt voor een rustige, niet-afleidende achtergrond die het hoofdonderwerp beter laat uitkomen.
Hoe krijg je een mooie bokeh in je foto?
Gebruik een groot diafragma
Een groot diafragma, zoals f/2 of groter, verkleint de scherptediepte. Hierdoor wordt de achtergrond onscherp, en ontstaat er bokeh. Lichtsterke lenzen met een groot maximaal diafragma zijn ideaal voor het creëren van mooie bokeh-effecten.
Zoom helemaal in
Door in te zoomen, of een telelens te gebruiken, wordt de achtergrond onscherper. Dit versterkt het bokeh-effect aanzienlijk.
Ga dicht op je onderwerp staan
Door dichter bij je onderwerp te komen, verklein je de scherptediepte. Hierdoor zie je sneller bokeh in de achtergrond, vooral in macrofotografie, waar de scherptediepte vaak slechts enkele millimeters bedraagt.
Het creëren van bokeh in je foto’s is een kwestie van experimenteren en spelen met verschillende instellingen. Door te spelen met de diafragma-instellingen, de afstand tussen het onderwerp en de achtergrond en de lens die je gebruikt, kun je verschillende soorten bokeh creëren. Het resultaat is een prachtig effect dat je foto’s naar een hoger niveau kan tillen en kan helpen om de nadruk te leggen op het onderwerp van je foto.
Bokehbollen
Wanneer je een foto maakt met felle lampjes tegen een donkere, onscherpe achtergrond, ontstaan er lichtbollen in de bokeh. Deze bollen worden gevormd door de lichtjes en geven vaak een sfeervol effect aan de foto. Dit effect zie je bijvoorbeeld bij nachtfotografie of een verlichte kerstboom tijdens de feestdagen. Deze zogenaamde bokehbollen versterken de sfeer in de foto en kunnen ook bijdragen aan een grotere dieptewerking.
Bokeh in verschillende vormen
Normaal gesproken zijn bokehbollen rond in het midden van de foto en worden ze wat ovaal of maanvormig naarmate je verder van het centrum komt. De vorm van de bokeh kun je echter aanpassen met een simpel trucje. Door een papiertje met een figuurtje erin voor je lens te plaatsen, veranderen de bokehbollen in de vorm van dat figuurtje. Dit werkt als volgt:
- Neem een vel papier en leg de voorkant van je lens erop. Trek met een pen of potlood een cirkel om de lens heen.
- Vouw het papier dubbel en knip een figuurtje uit het midden van de cirkel, bijvoorbeeld een hartje, sterretje of kerstboom.
- Knip vervolgens de cirkel uit langs de rand die je hebt getekend.
- Plaats het papier tegen de voorkant van je lens en bevestig het. Zorg ervoor dat het papier stevig tegen de lens zit voor het beste resultaat.
Het effect werkt het mooist met een ingezoomde lens. Soms moet je de foto achteraf wat bijsnijden om te voorkomen dat het papier in beeld komt. Na wat experimenteren met de grootte van het figuurtje zul je zien dat de bokehbollen in de achtergrond veranderen in prachtige vormen, wat je foto een uniek en creatief effect geeft. Hieronder het resultaat.
Mocht je dit vaker willen gaan doen, dan kun je op internet ook en set met ‘filters’ kopen om snel de vorm vak je bokeh aan te passen.