Een lichtmeter is een essentieel hulpmiddel voor fotografen om de juiste belichting te bepalen voor een foto. De lichtmeter meet de hoeveelheid licht die op het onderwerp valt en geeft een advies over de instellingen die nodig zijn om een goede belichting te krijgen. In deze tekst zullen we meer uitleg geven over de lichtmeter en de rol ervan in de fotografie.
Een lichtmeter kan zowel in de camera zijn ingebouwd als een extern apparaat zijn. Bij de meeste camera’s is de lichtmeter ingebouwd en wordt deze geactiveerd als de ontspanknop half wordt ingedrukt. De lichtmeter meet dan het licht dat door de lens valt en berekent de juiste sluitertijd, diafragma en ISO-instellingen voor een goed belichte foto. Wanneer je de instellingen handmatig instelt, laat de camera de onderstaande meter zien om je te helpen met het instellen van de juiste belichting. Geeft de meter 0 aan dan is de foto vaak goed belicht maar soms kan een lichtere of donkerder foto beter zijn afhankelijk van het gewenste resultaat.
Externe lichtmeter
Naast de lichtmeter die in je camera zit, zijn er ook externe lichtmeters. Een externe lichter gebruik, net als bij de lichtmeter in je camera, om de belichting te meten. Maar een externe lichtmeter heeft een paar extra meetmogelijkheden. ook worden gebruikt om de belichting te meten.
Er zijn twee soorten externe lichtmeters: een lichter om het reflecterend licht te meten en de lichtmeter om opvallend licht te meten. De eerstgenoemde meet de hoeveelheid licht die reflecteert van je onderwerp. Vaak hebben deze lichtmeters een klein lensje en een zoeker om op een onderwerp te richten. Je kunt zo de lichtmeter richten op een specifiek onderwerp in je foto en daar het licht op meten. Zo kun je bijvoorbeeld meten welke belichtingsinstelling je nodig hebt om de huid van een model goed te belichten zonder de kleding van je model of de achtergrond mee te nemen in je meting.
Ook zijn er lichtmeters die het opvallend licht meten. Deze lichtmeters meten het directe omgevingslicht zonder dat het via je onderwerp reflecteert. Het licht meet je dan direct van de bron. Het voordeel is dat je het licht dat je meet niet wordt beïnvloed door door de kleur van je onderwerp. De huid van een donker persoon reflecteert minder licht dan van een licht persoon terwijl er dezelfde hoeveelheid licht op valt.
Daarnaast hebben veel lichtmeter ook de mogelijkheid om de hoeveelheid flitslicht te meten. Dat kan helpen met het goed kunnen instellen van de camera instellingen op de hoeveelheid flitslicht.
Zo werkt de lichtmeter
De lichtmeter meet de helderheid van het licht in stops. Een stop is een eenheid van belichting. Het verhogen of verlagen van de belichting met één stop verdubbelt of halveert de hoeveelheid licht die op het onderwerp valt. De lichtmeter geeft de belichting aan in stops. Geeft de lichtmeter bijvoorbeeld -1 aan, doen moet je de hoeveelheid licht verdubbelen om naar 0 te gaan. Bijvoorbeeld door de sluitertijd te verdubbelen en van 1/100 seconde naar 1/50 seconde te gaan.
Het gebruik van een lichtmeter is belangrijk voor het krijgen van de juiste belichting in een foto. Door de belichting nauwkeurig af te stemmen op de hoeveelheid licht die op het onderwerp valt, kun je een foto maken die goed belicht is en het onderwerp op de juiste manier weergeeft. De lichtmeter helpt je bij het goed instellen van de belichtingsinstellingen.